God Jul

Har varit lite off här på bloggen men har helt enkelt haft fullt upp.

Idag är det julafton och den har för första gången spenderats hemma hos mig/oss. Annars är vi alltid hos mamma.

Det blev en välkomstdrink - äggtoddy med saffran cupcake.
När allt var i ordning och alla på plats blev det underbara julvört med leverpastej, julost, olika sorters sill, ägghalvor med räkor och sylta. MUMS!
Till detta dracks det julmust & julöl och en & annan nubbe hälldes ner.

Diskning och röjning och värmning av maten så kom alla på plats igen. Då blev det efterlängtade skinkan, min egna janssons frestesle, mammas kryddiga köttbullar, kalkon prinskorvar, mormors brunkål, revben spjäll och stark senap.

Efter maten höll vi på att rulla så vi tog en promenix med Bino och det var underbart att få frisk luft. Det var även härligt att se alla barn runt granen som öppnade sina julklappar. Konstigt att vi såg så många familjer under samma tidpunkt. Har man julklapps öppning en viss tid på julafyon som jag inte visste om, för det var lite underligt haha.

Vi kom in igen och då hade Daisy & Mormor diskat upp allt - skönt! Vi röjde bordet och gjorde något vi aldrig gjort förut. Spelade julklapps leken.
Det var faktist riktigt roligt men jag saknar ändå den vanliga tradtionen.
Jag fick iallafall en massage grej så man sätter i batterier så ska den vara riktigt bra. Det var Mike min kusin som köpt den.
Erkan fick en jätte fin ljusstake (som jag lite smått anser är min hahahaha) det var mamma som hade köpt den.
Vi köpte en spik matta som kusin Mike fick och en hand/nack/axel värmare - två hjärtan som värmer muskler, den fick mormor.

Leken går till som så att alla som ska vara med i leken köper varsin julklapp som man lägger upp på bordet i en hög. Man har en tärning som man slår, och får man en 6:a får man ta en julklapp. Får man en 1:a får man lägga tillbaka sin julklapp i högen.
Allt går på tid, en i leken sätter en tid (jag satte alarmet på min mobil) men ingen annan ska veta hur länge jag satt den på, jag satte i detta fallet på 20 minuter.
När tiden var ute var det endast tre styckna som satt kvar med sina julklappar och vi tyckte det var orättvisst om vi skulle fortsätta med spelets riktiga gång så pappa kom på något så att alla fick varsin julklapp. Då de som inte hade vunnit någon julklapp fick slå tärningen så den som fick högst fick välja först osv.

Efter denna lek blev det mammas goda ris al a malta med en underbar dansk körsbärs sås, den enda jag kan äta faktist, annars hatar jag den äckliga saftsåsen som förstör allt. Mike min kusin fick den riktiga mandeln efter att Erkan lurat oss alla hela tiden att han fått den haha.
Då fick han en recept bok på 500 olika sorters choklad recept som jag & Erkan köpt.

Självklart blev det även mormors egna tillverkade glögg, mina pepparkakor som jag dekorerade med allas namn med glasyr. Och självklart mina egna ischoklad - godare än köpta =)

En lyckad dag med hela min familj!



*Saffran cupcakes - wow dessa är farliga!
*Ägg toddy - gott! Men ingen höjdare för gästerna så det skippar jag nästa år.
*Glömde snaps visor
*Jansson frestelse ska definitivt tillagas fler gånger här hemma, fick 10 poäng av gästerna =)
*Måste införskaffa mig en glöggkanna till nästa år
*SKIT TRÅKIGT att inte ha vanlig paketdelning. Hela grejen att fundera ut vad man ska ge till sina nära & kära redan i november är ju en del av julen. Jag ÄLSKAR att handla till andra. Att pricka rätt och se dens min när dom öppnar paketet. Det är nästan roligare än att själv få.
Denna leken kom vi på då det var meningen att min moster & min kusin från stockholm, hennes man & två barn också skulle komma hit men dom kom aldrig. Så en ekonomisk jul, jo visst men nästa år vill jag ha det som vanligt PLUS klapp leken - den var ju faktist lite rolig haha.

Jag & Erkan bestämde för första gången att inte köpa julklappar till varandra men igår när vi var på Burlövs center och Erkan gick iväg en snabbis till bilen så gick jag förbi en cardigan jacka med en massa varmt ludd innuti kunde jag inte motstå. Han är som ett riktigt barn ska ni veta när han fick reda på det så han fick öppna den redan igår kväll innan läggdags. Han blev jätte glad =)

Nä, nu ska jag ut på kisse runda me Bino och sen ska jag nanna gott. Har suttit här ett tag och läst bloggar jag inte läst på flera månader så mina ögon går verkligen i kors nu.

Hoppas ni haft en helt underbar & mysig julafton med era nära & kära!

2 kommentarer:

Jenny sa...

Halloj,

Låter som en lyckad julafton :)

När ni gick ut med hunden, var klockan runt 16:00 då?

Jag tror nog att de flesta svenskar har som tradition att äta julmaten vid 14-tiden, titta på kalle vid 15, och när kalle är slut vid 16-tiden brukar tomten komma med alla julklapparna... hehe... så har det i alla fall varit i vår familj och alla i vår släkt och mina svenska vänner :)

Puss och kram

En dansöz dagbok sa...

Hej gumman!
Jo där e ju den marknaden här vid oss ("loppisen"/polska marknaden) sen e där ju den en bit härifrån typ på en gata in bakom apoteket innan södervärn. Vet man kan hyra bord billigt där. Större saker kan du ju låte tvåkronor sälja åt er. Jag tänkte sälja det mesta på tradera har mycket kläder, skor, tavlor och glasskålar. Men man kanske skulle hyrt ett sånt bord... Hm svårt... Ska kolla in kopparna =) Puss puss